KANADA
Kanada, yüksek refah seviyesi, dünyaca ünlü kaliteli eğitimi, muhteşem doğa güzellikleri ve göçmenlerin en fazla gitmek istedikleri ülke anlamında liderliği uzun zamandan beri korumaktadır. Yurtdışında yaşamak ve hayat kurmak için hangi ülkeyi tercih ederdiniz sorusunu insanlara sorsak büyük çoğunlukla insanların ilk söyleyeceği ülke muhtemelen Kanada olacaktır.
İnsanların bu algısının oluşması kendiliğinden oluşan bir olgu olmamıştır. Kanada, göçmenleri ülkesine başarılı bir şekilde entegre etmiş bir ülke olduğu için ; göçmenler için başarı hikayelerinin bu ülkede yaygın olması tesadüf değildir. Dünyanın en çok yaşanabilir şehirleri arasında mutlaka Toronto ve Vancouver şehirlerini görürsünüz. Bu arada Kanada ekonomisi dünyanın en stabil ekonomilerinden biridir. Daha çok madencilik, petrol ve IT alanında gelir kaynaklarına sahip olan bu ülke sürekli gelişmeye ve yeni fırsatları kendinde barındıran Kanada, her daim yeni kariyer ve yaşam ufuklarına yelken açmak isteyen insanların limanı olmaya devam edecektir.
Kanada’yı eşsiz yapan en önemli özelliklerinden biri ise ülkede hem İngilizcenin hem de Fransızcanın anadil olarak kabul edilmesi. Kanada’nın bazı bölgelerinde( örneğin Montreal ) halkın çoğunluğu Fransızca konuşmaktadır.
EKONOMİ
Ülkenin en önemli gelir kaynakları; madencilik,IT,eğitim ve hizmet sektörü olarak özetlenebilir. Kanada dünyanın en büyük onuncu ekonomisine sahiptir. Her ne kadar Amerika ile benzer bir ekonomik yapıya sahip olsa da aradan geçen son 20 yılda birçok değişik alanda farklılığını ispatlamıştır. Kişi başına düşen yıllık gelir ortalama 55.000 CAD’dir. Zengin doğal kaynakları bu ülkeyi maden ihraç eden bir konuma getirmiştir. Petrol,altın,kereste başta olmak üzere bir çok doğal madeni başka ülkelere ihraç ederek ekonomisine ciddi bir gelir elde etmektedir. Ülkede Kanada Doları kullanılmaktadır. 1 CAD : 5,85 TL
Ortalama saatlik çalışma ücretleri 16-45 CAD arasında değişmektedir.
İKLİM
Kanada, kuzey Amerikada yer alması hasebiyle ülkemizdeki mevsimlere benzerliği vardır. Yaz ayları genelde sıcak ve kısa olmaktadır. Bununla beraber kış mevsimi soğuk v e uzun sürmektedir. Nispeten daha ılıman bir iklim için Toronto’dan ziyade Vancouver tercih edilmektedir. Sıcaklık olarak kış mevsimi eylül ayının ortasından sonra başlar ve Nisan ayının ortaları – sonları gibi yaz mevsimine geçiş yapar. Kanada’yı bu kadar popüler yapan doğası,gölleri bu uzun kış mevsimine ve kar yağışına borçludur. Ama unutulmamalı ki her mevsimin kendine has bir güzelliği vardır.
YÖNETİM ŞEKLİ
Kanada, tam olarak komşusu Amerika gibi federatif bir yönetim şekline sahiptir. 10 eyaletten oluşmaktadır ve bu eyaletler federal hükümetten daha fazla otonomiye sahiptir. Bununla beraber bu eyaletler bir şekilde federal hükümete sorumludurlar. Ülkenin dışişleri konusunda yetkiye sahip olan federal hükümet, belli konularda eyaletler arasında gelir adaletsizliğini dengede tutmada kısmi yetkileri vardır. Kendine ait ve siyasetten bağımsız kurumları olmasından dolayı dünyada yolsuzluğun en az olduğu ülkelerin başında gelmektedir.
GÜVENLİK
Kanada yaşam standartlarına binaen, dünyanın en güvenli ülkelerinin başında gelmektedir. Bu güvenli ülke algısının devam edebilmesi için polis azami özen göstermektedir. Gece geç saatlerde dışarıda olmanız çok sorun olmayacaktır. Tanımadığınız insanlardan yiyecek veya içecek almamaya çalışınız. Bununla beraber dünyanın herhangi bir yerinde dikkat etmeniz gereken hususları asla atlamamanız gerekir. İnsanların çoğunlukla kurallara uyduğu bir ülke ortalama olarak güvenli olarak kabul edilir. Suç oranının düşük olması diğer bir pozitif olgudur. Kanada’da daha çok zaman geçirdikçe zaten nerde ne yapmanız gerektiğini gözlemle daha iyi deneyimleme fırsatını bulabileceksiniz.
KONAKLAMA
Birçok öğrencimizin hep aklında şu soru vardır “gittiğim şehirde nerde kalacağım, nasıl olacak, kalacağım aile güvenli mi?” Konaklama için seçilen aileler ülkenin eğitim bakanlığı tarafından akredite olan ve okul tarafından özenle seçilmiş ve belli şartlara sahip olan ailelerdir. Bundan dolayı ailelerin güvenirliği konusunda endişe etmenize gerek yoktur. Aileler bu işi uzun yıllardır profesyonel olarak yaptıkları için öğrenci memnuniyetine ve hassasiyetine önem vermektedirler. Öğrencimizin konaklama esnasında kendisi için önem taşıyan durumları ( çocuklu aile istememe , evcil hayvanın olmaması vs..) daha gitmeden okula bildirdiğimiz için beklentilerinin yüksek oranda karşılayabileceklerdir.
Öğrencilerimiz genellikle ilk 4 haftalık süreç için aile yanı konaklamayı tercih ederler. Kanadalı aileler ile tanışıp uzun süre kalacakları ülkenin kültürüne ve yaşamına alışmak için harika bir fırsattır. Aile yanı konaklama seçeneğinde aile, öğrenciye sabah kahvaltısı ve akşam yemeği sunarlar. Öğrencilerimiz Konaklama bitiminden sonra, kendileri de paylaşımlı evlerde oda ayarlayabilirler. Ortalama oda fiyatları haftalık 150-250 CAD arasında olacaktır. Okula uzaklık 15-55 dakika arasındadır. Minimum 16 yaş sınırı vardır.
Yurt konaklaması
Yurt Konaklama ise başka bir konaklama seçeneğidir. Yurtta konaklama tek kişilik oda veya çift kişilik oda şeklinde olabilir. Genellikle oda içinde banyo-tuvalet bulunmaktadır. Yurt konaklamasında aile yanı konaklama olduğu gibi yemek dahil değildir. Öğrenciler kendi yemeklerini yurtta bulunan mutfakta yapabilirler. Yurttaki odada öğrenci dilerse tek başına ya da odayı başkasıyla paylaşabilir. Ortalama yurt fiyatları için haftalık 250-400 CAD’dir. Bu yurdun konumuna ,öğrencinin kalma seçeneğine ve kalınan süreye göre değişiklik göstermektedir.
KANADA’DA ÇALIŞMAK
Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; Kanada’da dil eğitimi alırken maalesef çalışma izniniz olmayacaktır. Yasal çalışma hakkı ( work permit ) sadece sertifika eğitimi, College ve üniversite öğrencilerine verilen bir haktır. Bunun yansıra çalışma izni olan öğrenciler haftada yasal olarak 20 saat çalışabilirler. Tatil zamanları ise full time olarak çalışma hakkına sahiptirler.
Çalışma ücretleri saatlik olarak verilmektedir. Genelde yapacağınız işin önceliğine, İngilizce seviyenize ve deneyimlerinize göre saatlik çalışma ücretleriniz değişkenlik gösterebilir. Öğrenciler genel olarak hizmet sektöründe çalışırlar. Bu işlere basit anlamda örnek vermek istersek; servis elemanı,garson,barista,temizlik gibi düşünebilirsiniz.
Saatlik ücretleride 14-19 CAD arasında düşünebilirsiniz.
Take away servis elemanı: 14-16 CAD
Garson : 14-18 CAD + tips (bahşiş )
Barista : 16-19 CAD
Temizlik : 17-22 CAD
Bununla beraber mesai ücretleri saatlik ücretlerinizin yaklaşık 1,5 katı olmaktadır. Yine resmi tatil günlerinde çalışırsanız ( public holidays ) yine bu mesai farkını alırsınız.
İş bulmanın en kolay yöntemi, iyi bir network kurmakla olur. Bundan dolayı, Kanada’ya gittikten sonra sosyal çevrenizi sürekli geniş tutmaya çalışmanız size her anlamda ciddi fayda sağlayacaktır. İş bulmak için öncelikle kendinize güvenmelisiniz. Sizin kendinize güvenmeniz, size iş imkanı sağlayacak işvereniniz için de emin olun ki çok önemlidir. CV’nizi düzenli ve anlaşılır hale getirdikten sonra gerek internet üzerinden, gerekse bizzat kendiniz de iş aradığınız yerlere bırakabilirsiniz. Kanada’da iş ararken size en faydalı olacak şey ise CV’nizde Kanadalı bir referansınızın olmasıdır. Bu konuda tanıştığınız insanlardan yardım isteyebilirsiniz. Özellikle eğitim aldığınız kurumda hocalarınız da size yardımcı olacaklardır.
Bir başka iş arama yöntemi ise CV hazırlandıktan sonra birebir hizmet sektöründeki yerlere verilebilir (cafelere,restoranlara, takeaway usulü çalışılan yerlere). Hizmet sektöründeki yerler çoğunlukla işe alacakları kişiye training ( deneme ) yaptırırlar. Training süresi bittikten sonra iş teklifinde bulunurlar. Bazı yerler training kısmında ücret öder bazı yerler işe aldıktan sonra ücret öderler. Eğer training için bir teklif alırsanız size ödeme yapılmasından çok işi öğrenip kavramaya çalışın ve bu konuda esnek olun. Düşünün ki işveren size hem iş öğretip hem de ücret vermek istemeyebilir. Bu konuda sizlerin en azından ilk zamanlar biraz daha özverili olması gerekmektedir.
Bu arada bazı sertifika eğitimi veren eğitim kuruluşları size maaşlı ya da maaşsız staj imkânıda sunmaktadırlar. Bu konu hakkındaki detaylı bilgiyi Kanada’da Eğitim başlığımız altında bulabilirsiniz.
KANADA DİL OKULLARI
Kanada, her zaman dil eğitimi almak isteyen öğrencilerin ilk tercihi olmaktadır. Bu durum uzun süreden beri yoğun bir taleple halen devam etmektedir. Bu durumun en önemli sebepleri arasında;
- Kaliteli ve elit bir eğitimin konusunda Kanada’nın kendini ispatlamış olması
- Uygun yaşam maliyetleri
- Dünyadan gelen birçok göçmene ev sahipliği yapması
- Eğitim ücretlerinin nispeten daha uygun olması
- Kanada dolarının diğer ülke para birimlerine göre daha uygun olması
- Ülkede konuşulan İngilizce dilinin aksan anlamında en anlaşılır konuşulan ülkelerden biri olması
- Öğrencilerin eğitimlerinde kendilerini özgür hissetmeleri
- Kanada’nın toplum yapısının göçmenlere daha pozitif bakmaları
- Nüfus yoğunluğunun az olması
- Kanada’da eğitime gelen öğrencilere devletin sunduğu imkanlar
- Refah seviyesinin yüksek olması
- Toplumsal sınıf farkının az olması
- Eşsiz bir doğa cennetine sahip olması
Dil okulları genelde Toronto ve Vancouver’da yoğunlukla bulunmaktadır. Bununla beraber Montreal
Öğrenciler dilerlerse gündüz ya da akşam derslerine katılabilirler. Bu durum size bulduğunuz işin çalışma saatlerine göre bir esneklik sunmaktadır. Haftada ortalama 20 saat dil eğitimi alırsınız. Ama dileyen öğrenciler yoğun ( intensive ) kurs alabilirler. Bu yoğun kurslar haftada genellikle 30-36 saat şeklinde olmaktadır.
Diğer en çok sorulan sorulardan biri de; “hangi seviyede başlamam gerek ? ya da eğitim alacağım sınıfın seviyesi neye göre belli olacak ?” gelin bu konuda sürecin nasıl işlediğine bakalım.
Dil okuluna gittiğiniz ilk gün seviye tespit sınavına gireceksiniz. Ayrıca bu durumda okullar başlangıç günü dolayısıyle sizi bir oryantasyona tabi tutacaklardır. Bu oryantasyonda size eğitim ve şehir hakkında detaylı bir bilgilendirme yapılacaktır. Seviye tespit sınavında seviyeniz belirlendikten sonra uygun bir sınıfa yerleştirileceksiniz.
Öğrencilerin en çok memnuniyetsiz oldukları durumlardan biri ise kendi ülkelerindeki seviyelerinden başlayamamaları olmaktadır. Örnek vermek gerekirse öğrencinin seviyesi Intermadiate ve seviye sınavında elementary ya da pre-intermadiate çıkabilmektedir. Sizlere sınav yapılırken konuşma,yazma,gramer ve kelime bilgileriniz dikkate alınarak seviyeniz belirlenmektedir. Ancak bu durum sizin motivasyonunuzu bozmasın. Gerçek seviyenizle eğitime başlamanız ile birlikte eğer performansınız iyi olursa zaten hocalarınız sizleri gözlemlediği için bir üst seviyeye daha erken geçme durumunuz olacaktır.
Her seviye için ortalama 6-8 hafta olarak düşünebilirsiniz.
Dil okulları size genel ingilizcenin dışında başka ingilizce kurs imkanlarıda sunmaktadırlar. Örneğin, iş İngilizcesi, IELTS, EAP, Cambridge,TOFEL gibi. Bu kurslar için belli seviyelerde olmanız gerekmektedir.
KANADA SERTİFİKA PROGRAMLARI
Öğrencilerin Kanada’da dil eğitiminin yanı sıra kendi mesleki alanlarında veya Business alanında eğitim alıp kariyerlerine tecrübe edinmeleri de mümkündür. Bu sertifika programları öğrencinin isteğine bağlı olarak eğitim aldıkları bölüm ile ilgili staj yapma imkanlarıda mevcuttur. Yapılacak bu staj maaşlı ya da maaşsız şeklinde olabilmektedir.
Tabiki bu sertifika programlarına katılabilmek için İngilizce seviyesinin yeterli olması gerekmektedir. Öğrencilerin eğer dil yeterliliği yoksa ilk olarak dil eğitimi alıp sonrasında bu programlara katılmaları mümkündür. Eğer öğrencinin dil seviyesi yeterli ise bu programlara doğrudan da başlayabilir. Bazı okullar doğrudan başlamak isteyen öğrencilerden IELTS Academic 5.0 istemektedirler. Daha kısa süren programlar için IELTS Academic 4.0 ya da 4.5 isteyebilirler.
Sanırım aklınıza hemen bir soru takıldı 😊 “Dil seviyem başlangıç seviyesinde ve bu programlara katılmak için ne kadar dil eğitimi almalıyım?”
Eğer IELTS Academic sınavından 5.0 almanız gerekiyorsa ortalama 36-44 hafta bir dil eğitimi almanız gerekecektir. Bununla beraber bu sertifika programlarını aldığınız okulların kendi dil okullarında veya anlaşmalı oldukları dil okuluna giderseniz belli şartları yerine getirmenizle IELTS sınavına girmeden de bu programlara dil eğitiminden sonra katılabilirsiniz.
Bu sertifika programları genelde 20 hafta ile 44 hafta gibi bir süre arasında değişir. Eğer Co-op programı tercih edilirse ( stajlı certifika programı ) bu süre 2 yıla kadar uzayabilir.
Sertifika programlarının avantajlarını kısaca özetlemek istersek:
- Sertifika alanında alacağınız eğitim ve staj imkanı kariyeriniz açısından size iyi firmalarda çalışma kapılarını aralayacaktır.
- İngilizcenizi gerçek iş hayatında profesyonel kullanma imkanı sağlayacaktır.
- CV’nizde Kanada iş deneyimi ve eğitimi sizi rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlayacaktır.
- Türkiye dışında yabacı bir ülkede eğitim alma ve çalışma fırsatı dünyaya bakış açınızı değiştirecektir.
- Başka kültürdeki insanlarla çalışmak size fikir zenginliği verir.
- Eğitim ve staj sonrası Kanada’da College eğitimi almak isterseniz aldığınız eğitimi pathway dahilinde bir üst eğitimdeki derslerinize saydırabilirsiniz.
CERTIFICATE PROGRAMS IN CERTAIN FIELDS |
Digital Marketing Specialist Co-op Diploma |
Hospitality Management Co-op Diploma |
Customer Relationship Specialist Co-op Diploma |
International Business Management Co-op Diploma |
Network and System Solutions Management Co-op Diploma |
Cyber Security Co-op Diploma |
Business Management Co-op Diploma |
Advanced Diploma of Tourism and Hospitality Co-op |
Diploma in Data Analytics Co-op |
Certificate in Business Communications |
Certificate in International Business and Trade Clerk |
Diploma in Supervisory Management |
Diploma in Hospitality Sales & Marketing |
Certificate in Hospitality Skills Co-op |
Certificate in Human Resources |
Health Care Administration Diploma with Co-op |
SAĞLIK VE HASTANELER
Kanada’ya giriş için zorunlu sağlık sigortası yaptırmanız kesinlikle şarttır aksi takdirde ülkeye alınmayabilirsiniz. Öğrencimizin Türkiye’de ya da Kanada’ da sağlık sigortası yapabilir. Sigorta yaptırılırken kapsamının genişliğine dikkat edilmeli mümkünse Kanada’lı bir sağlık şirketinden yapılmalı. Ortalama ücreti süreye bağlı olmakla beraber 300 CAD ile 900 CAD arasında değişmektedir. Sağlık sigortanız varsa hastanelerden ücretsiz faydalanabilirsiniz ( göz,diş ve estetik haricinde ). Basit hastalıklar için hastanelere gitmek yerine özel kliniklere muayene için gidebilirsiniz. Bunun için ödeme yapmanız gerekecektir ama sonrasında bunu sigorta şirketinize faturalarla beraber gönderip belli bir kısmını geri alma şansınız olacaktır.
Kanada sağlık sistemi gelişmiş olmakla beraber ülkemize kıyasla ulaşılabilirliği daha kolay değildir. Uzun bekleme süresi her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.
Kanada sağlık hizmetleri modern, yaygın ve son derece kaliteli bir hizmet çeşididir. Kanada’da sağlık hizmetlerinin tamamı devlet tarafından karşılanmadığı için masraflı olabilir. Bir öğrenci için ödenilecek ücret çok yüksek olabilir. Bu nedenle, sağlık sigortasının öneminin bir kere daha altını çizmek isteriz.
KANADA KÜLTÜRÜ VE YAŞAMI VE İNGİLİZCE
Kanada her zaman dünyanın en yaşanabilir yerlerinden biri olmuştur. Yüzölçümüne göre nüfus yoğunluğunun en az olduğu ve sosyal refahın ve huzurun yüksek şartlarda sağlandığı bir ülke ve aynı zamanda kıtadır. Türkiye’de alışmış olduğunuz kültür ilk etapta alışma ve uyum konusunda zorlayabilir. İlk zamanlar çevrenizi ve insanları gözlemleyin. İnsanlar bankada, otobüs sırasında birbirine ve sırasına çok önem verecektir. Unutmayın ki dilini ve kültürüne yabancı olduğunuz bir yerde uzun süre kalacaksınız ve yaşadığınız yere ne kadar erken adapte olursanız dili ve kültürünü o kadar erken öğrenirsiniz. İnsanlara saygılı olmanız gerekir. Otobüse bindiğiniz zaman ya da yolda yürürken hiç tanımadığınız insanlar size selam verirken şaşırmayın ☺. Bankada, markette, benzin istasyonunda ve neredeyse her yerde insanlar birbirine selam verip günlerini sorarlar. Buna alışmanız gerekli. Genel olarak insanları sohbet etmeyi ve kinayeli konuşmayı (pozitif olarak ) çok severler. İngilizcenizin iyi olmadığından dolayı konuşmaktan çekinmeyin. Çünkü insanlar sizin buraya dil öğrenmeye geldiğini biliyorlar ve sizi anlamaya çalışacaklardır. Araba kullanırken ya da herhangi bir yerde polis ile karşılaşırsanız ona yardımcı olmaya çalışın. Eğer zor bir durumda olursanız polis size her şekilde yardımcı olmaya çalışacaktır. Unutmayın bu ülkede polis aynı zamanda savcının da görevini üstlenmekte. Asla yapmamanız gereken şeylerden biride asla alkollü araç kullanmayın ve denemeyin. Yaptırımları çok ağır olacaktır ve sonucunda kendinizi mahkemede bulacaksınız ☺.
DİL
Diğer karşılaşabileceğiniz bir şok ise Kanadalıların aksanları olacaktır. Aksan olarak Amerikan aksanına çok daha yakındır. Kanadalılar İngilizceyi kullanırken bazı kelimeleri kısaltarak kullanmayı tercih ediyorlar. Seviyeniz zamanla ilerledikçe kendi kullandıkları kısaltmaları ( slang language ) öğrenmeniz emin olun sizi daha iyi hissettirecektir.Nasıl olduğu hakkında bir fikriniz yoksa aşağıda birkaç örnekle açıklamaya çalışalım ☺
ALIŞVERİŞ
Kanada’da alış-veriş için birçok değişik alternatif vardır. Haftalık 60-80 CAD miktarı market alış-verişi için yeterli olacaktır. Zincir marketlerin yanı sıra lokal küçük marketlerden ve pazarlardan da faydalanma şansınız olacaktır.