AVUSTRALYA
Avustralya yüzölçümü açısından değerlendirildiğinde dünyanın en büyük 6. Büyük ülkesidir. Herkesin bildiğinin aksine başkenti Canbera’dır. Yaklaşık nüfusu 25 milyon civarında olan Avustralya bir ada ülkesi olduğundan dolayı hiçbir şekilde başka bir ülkeye kara sınırı bulunmamaktadır. Yerleşim yerleri daha fazla kıyı kesimlerinde yoğunlaşmıştır. Güney yarımkürede bulunmasından dolayı mevsimler ülkemizin tam tersi şeklinde olmaktadır. Yani bizler kış mevsimini yaşarken Avustralya’da yaz mevsimi yaşanmaktadır.
EKONOMİ
Avustralya ekonomik olarak tam bir refah ülkesidir. Bu ülkeyi aslında eşsiz yapan en önemli olgu ise, refahın olabildiğince herkes tarafından eşit şekilde ulaşılabilir olmasıdır. Ülkenin en büyük gelir kaynağı ise Avustralya’nın sahip olduğu zengin maden kaynaklarıdır. Başta uranyum, altın, petrol, kömür gibi daha birçok değerli madenin bulunması ülkenin asıl refah kaynağıdır. Avustralya’nın en büyük ticari ortağı olan ülkeler ise Çin,Hindistan,Japonya ve diğer Asya ülkeleri olarak sıralanabilir. Özellikle kriz zamanlarında dünyada en az etkilenen ülkelerin başında gelmektedir.
Diğer önemli gelir kaynaklarını eğitim ve turizm şeklinde sıralanabilir. Avustralya, özellikle eğitim sektöründen yıllık yaklaşık 100 milyar AUD bir gelir sağlamaktadır. Bu gelir durumu Avustralya’nın eğitim sektörüne ne kadar özen gösterdiğini ispatlamaktadır. Özellikle yurtdışından, başta üniversite eğitimi ve dil eğitimi için gelen öğrenciler ülke için ciddi bir istihdam özelliği taşımaktadır.
Doğal güzellikleri ve eşsiz sahilleri Avustralya’yı turizm açısından bir cazibe merkezi hailine getirmiştir. Her yıl dünyanın değişik yerlerinden milyonlarca insan bu doğal güzellikleri görmek için seyahat tercihlerini Avustralya için kullanırlar.
Para birimi Avustralya dolarıdır. 1 AUD yaklaşık 0,73 USD’dir.
İKLİM
Genel olarak Avustralya’nın iklimi için ılıman subtropikal olarak değerlendirilebilir. Yıllık sıcaklık farkları çok fazla olmaz. Yine de unutmamak gerekir ki iklim yaşadığınız yere göre farklılıklar gösterecektir. Örneğin Melbourne’de bir gün içerisinde hava birden fazla değişebileceğinden bu duruma hazırlıklı olmanızda fayda vardır ☺. Aynı gün içerisinde hem yağmurlu hem de sıcak bir hava ile karşılaşabilirsiniz. Brisbane şehrinde ise tam anlamıyla bir Subtropikal iklim yaşanmaktadır. Kış mevsiminde olsanız bile havanın güneşli olduğu günlerde 28-30 derece bir sıcaklıkla karşılaşmanız sizi şaşırtmasın. Bir başka ilginç durum ise Avustralya’da hiç kar yağışının olması. Avustralyalıların büyük çoğunluğu neredeyse hayatlarında hiç kar görmezler. Bu deneyimi yaşamak isteyenlerin ilk tercihi Yeni Zellanda’nın kar yağan bölgeleri olmaktadır.
Bir başka ilginç detay ise Avustralya’da ki yağmur yağışlarıdır. Zaman zaman belli yerlerinde sel durumu gözlenebilir. Kış mevsimindeki hava ülkemizdeki kasım ayındaki mevsime benzer.
YÖNETİM ŞEKLİ
Avustralya aynen Amerika’da ki eyalet sistemi gibi ile yönetilir yani federatif yönetim şekline sahiptir. Her eyaletin bir başkenti ve bir başbakanı vardır. Bütün eyaletler Canbera’da bulunan Federal hükümete bağlıdır. Belli yaşam kuralları eyaletlere göre değişkenlik gösterebilir. Avustralya’da ki eyaletlerden ve başkentlerinden bahsetmek gerekirse ;
EYALET | BAŞKENT |
SOUTH AUSTRALIA | ADELAIDE |
QUEENSLAND | BRISBANE |
NORTHERN TERRITORY | DARWIN |
NEW SOUTH WALES | SYDNEY |
VICTORIA | MELBOURNE |
WESTERN AUSTRALIA | PERTH |
GÜVENLİK
Avustralya dünyanın en güvenli ülkelerinden biridir. Bu güvenli ortamın devam etmesi için devlet azami özen göstermektedir. Gecenin geç saatlerinde bile dışarıda olsanız kendinizi güvende hissedersiniz. Ülkenin güvenliği polisler tarafından sağlanmaktadır. Bununla beraber dünyanın her yerinde asgari dikkat koşullarını dikkate almanız gerekmektedir. Çok az olmakla beraber Avustralya’nın da kısmen az tehlikeli semtleri bulunmaktadır.Ama genel olarak Avustralya’nın dünyanın bir çok şehrine göre çok daha güvenli olması varsayımına rahatlıkla ulaşabiliriz.
KONAKLAMA
Birçok öğrencimizin hep aklında şu soru vardır “gittiğim şehirde nerde kalacağım, nasıl olacak, kalacağım aile güvenli mi?” Konaklama için seçilen aileler ülkenin eğitim bakanlığı tarafından akredite olan ve okul tarafından özenle seçilmiş ve belli şartlara sahip olan ailelerdir. Bundan dolayı ailelerin güvenirliği konusunda endişe etmenize gerek yoktur. Aileler bu işi uzun yıllardır profesyonel olarak yaptıkları için öğrenci memnuniyetine ve hassasiyetine önem vermektedirler. Öğrencimizin konaklama esnasında kendisi için önem taşıyan durumları ( çocuklu aile istememe , evcil hayvanın olmaması vs..) daha gitmeden okula bildirdiğimiz için beklentilerinin yüksek oranda karşılanabilecektir.
Öğrencilerimiz genellikle ilk 4 haftalık süreç için aile yanı konaklamayı tercih ederler. Avustralyalı aileler ile tanışıp uzun süre kalacakları ülkenin kültürüne ve yaşamına alışmak için harika bir fırsattır. Aile yanı konaklama seçeneğinde aile, öğrenciye sabah kahvaltısı ve akşam yemeği sunarlar. Öğrencilerimiz Konaklama bitiminden sonra, kendileri paylaşımlı evlerde oda ayarlayabilirler. Ortalama oda fiyatları haftalık 150-250 AUD arasında olacaktır. Okula uzaklık 15-55 dakika arasındadır. Minimum 16 yaş sınırı vardır.
Yurt konaklaması
Yurt Konaklama ise başka bir konaklama seçeneğidir. Yurtta konaklama tek kişilik oda veya çift kişilik oda şeklinde olabilir. Genellikle oda içinde banyo-tuvalet bulunmaktadır. Yurt konaklamasında aile yanı konaklama olduğu gibi yemek dahil değildir. Öğrenciler kendi yemeklerini yurtta bulunan mutfakta yapabilirler. Yurttaki odada öğrenci dilerse tek başına ya da odayı başkasıyla paylaşabilir. Ortalama yurt fiyatları için haftalık 250-360 AUD’dir. Bu yurdun konumuna ,öğrencinin kalma seçeneğine ve kalınan süreye göre değişiklik göstermektedir.
AVUSTRALYA’DA ÇALIŞMAK
Dil eğitimi almak isteyen öğrencilerimizin Avustralya’yı en çok tercih etmesinin sebebi, eğitim alırken aynı zamanda çalışma hakkının bulunmasıdır. Öğrenciler iki haftada toplamda 40 saat çalışabilirler. Tatil zamanlarında ise herhangi bir saat sınırlaması bulunmamaktadır. Öğrenciler iki haftada çalışabilecekleri 40 saatin ayarlamasını kendileri yapabilirler. Örnek vermek gerekirse; bir hafta 30 saat, sonraki hafta 10 saat çalışabilirler. Bu durum yasal olarak sizin sınırınızdır.
Bazı öğrenciler elden para aldıkları işlerde daha uzun saatler çalışmaktadırlar. Türk restoranlarında, kebap dükkânlarında ve çeşitli yemek sektöründeki işlerde daha çok saat çalışmaktadırlar.
Bütün öğrencilerimizin en çok merak ettiği soruya gelirsek, “ Ne kadar kazanabilirim? “
Bu soruya cevap vermeden önce biraz Avustralya’da ki çalışma sisteminden bahsedelim. Çalışmaya başladığınızda maaşınızı haftalık alacaksınız. Bazı işyerleri maaşınızı 2 haftada bir şeklinde de verebilirler ama genelde büyük çoğunluk haftalık ücret vermektedirler. Bu durum aslında sizin yaşam masraflarınızı haftalık ödeme durumunuzdan kaynaklanmaktadır. Kiranızı aylık değil haftalık ödediğiniz için maaşınızı da haftalık alırsınız.
Avustralya’ya ilk gittiğinizde yapmanız gereken en önemli şeylerden biri vergi numarası almanız olacaktır. Yasal olarak çalıştığınız yerler maaşınızı banka hesabınıza yatıracaktır.
Eyaletlere göre ufak farklılıklar olsa da saatlik ücretiniz minimum 19 AUD civarında olacaktır. Bu saatlik ücret yapacağınız işe, eğitiminize ve tabiki dil seviyenize göre farklılık gösterir. Bazı işlerde çok daha fazla kazanma durumunuz olabilir. Aşağıda sizlere bu durum hakkında zihninizde canlanması için birkaç değişik örnek vermem gerekirse:
Garson : 17 – 25 AUD |
Barista : 20 – 28 AUD |
Temizlik : 24 – 32 AUD |
Yazılım : 45 – 85 AUD |
Uber Eats : 18 – 35 AUD |
Müzisyen : 50-75 AUD |
Bununla beraber mesai ücretleri saatlik ücretlerinizin yaklaşık 1,5 katı olmaktadır. Yine resmi tatil günlerinde çalışırsanız ( public holidays ) yine bu mesai farkını alırsınız.
ÇALIŞMA VE İŞ FIRSATLARI
İlk etapta bulunacak işlerin hizmet sektöründe olacağı unutulmamalı. Avustralya’ya gelen öğrencilerin neredeyse % 95 ‘i çalışmaktadır. Avustralya’nın en büyük 2. Gelir kaynağı eğitim olduğu için çok ciddi bir öğrenci sirkülasyonu olmaktadır. Gelen öğrenciler kadar eğitimini tamamlayıp ülkesine dönen öğrencilerde vardır. Avustralya için eğitim çok ciddi bir istihdam kaynağı olduğundan dolayı öğrencilerinde bu ülkede yaratmış olduğu ciddi bir ekonomi vardır. Bundan dolayı diyebiliriz ki iş bulamamaktan korkmayın ve sadece kendinize ve gittiğiniz ülkeye güvenin ☺. Bir çok değişik iş alanlarında iş imkanları bulunmaktadır. Cash in hand (elden alınan para ) olarak çalıştığınızda alacağınız ücretlerin başlangıcını minumum 12 -13 AUD olabilir. Tabi ki bu ücretler ilerleyen süreçte artacaktır sizin deneyiminizle birlikte .
Banka hesabı açtıktan sonra yapılması gereken ilk önemli iş TFN ( Tax File Number ) almak olacaktır. TFN alındıktan sonra profesyonel bir CV hazırlanmalıdır. Bu konuda okullar CV hazırlama konusunda öğrencilerine yardımcı olabilmektedirler.
Avustralya’ya vardıktan sonra yapılması gereken önemli şeylerden biri ise RSA (responsible service of alcohol) sertifikası ve Barista sertifikası almaktır. RSA sertifikasının olması Brisbane’da büyük restoranlarda ve kafelerde çalışma kapısını açacaktır. RSA sertifikası online şekilde de alınabilir. RSA sertifikasının ücreti 60 AUD ile 180 AUD arasında değişmektedir.
https://www.coffeeschool.com.au/courses/accredited+barista+courses?near=fortitude%20valley/4006
Bazı dil okullarımız kendi bünyesinde de bu kursu vermektedirler.
Bunun yanı sıra iş bulabilmek için Avustralya’daki online başvuru sitelerinden de faydalanabilir. Avustralya’da en çok kullanılan job search ( iş arama ) siteleri şöyle listelenebilir.
https://www.betterteam.com/gumtree
Bir başka iş arama yöntemi ise CV hazırlandıktan sonra birebir hizmet sektöründeki yerlere verilebilir (cafelere,restoranlara, takeaway usulü çalışılan yerlere). Hizmet sektöründeki yerler çoğunlukla işe alacakları kişiye training ( deneme ) yaptırırlar. Training süresi bittikten sonra iş teklifinde bulunurlar. Bazı yerler training kısmında ücret öder bazı yerler işe aldıktan sonra ücret öderler. Eğer training için bir teklif alırsanız size ödeme yapılmasından çok işi öğrenip kavramaya çalışın ve bu konuda esnek olun. Düşünün ki işveren size hem iş öğretip hem de ücret vermek istemeyebilir. Bu konuda sizlerin en azından ilk zamanlar biraz daha özverili olması gerekmektedir.
Önemli Not: En hızlı iş bulma imkânını iyi bir network ile sağlarsınız. Bundan dolayı sosyal olarak aktif olmanız size hem İngilizce öğrenmeniz konusunda hem de iyi iş bulma anlamında çok muazzam fayda sağlayacaktır. Her milletten arkadaşlarınız olsun.
Yasal olarak iki haftada 40 saat çalışabilirsiniz. Bu demek oluyor ki bir hafta 30 saat diğer hafta 10 saat ya da haftalık 20 saat çalışabilirsiniz. Okulunuzun tatile girdiği zamanlarda veya break dönemlerinde herhangi bir saat sınırlaması yoktur. Bununla beraber öğrenciler elden para aldıkları yerlerde daha fazla çalışma imkânına sahipler. Ama sizlere önerimiz; asıl amacınızın dil öğrenmek olduğunu düşünürsek en azından dil seviyenizin iyi bir duruma gelmeden çok yoğun çalışmamanızdır. Okulda devamsızlık seviyenizin % 85 oranının altına düşmesi size vizenizin iptal edilmesi anlamında ciddi riskler taşıdığını her zaman göz önüne almanız gerekmektedir.
AVUSTRALYA DİL OKULLARI
Avustralya ,özellikle Türk ve yabancı öğrencilerin son 10 yılda dil eğitimi için en popüler destinasyonlarından biri haline gelmiştir. Elbette bunda uygun yaşam ve eğitim masraflarının yanısıra yasal çalışma izinlerinin olması ise başka bir pozitif etken olmuştur.
Eğitim açısından değerlendirildiği zaman Avustralya’nın bir refah ülkesi olması açısından bu durum eğitim alanında da kaliteyi beraberinde getirmiştir. Dil eğitimi dünya standartlarının üzerindedir. Bu arada dünyanın bir çok yerinden dil eğitimi için gelen öğrencilere ev sahipliği yapması açısından çeşitli aksanlara kulak aşinalığı olması açısından da değerlendirilmesi gerekir. Gerçek yaşamda sadece native speaker olan insanlarla konuşmayacaksınız. Bu dili ikinci bir dil şeklinde öğrenen insanların aksanlarına aşina olmanız sizin avantajınıza olacaktır.
Öğrenciler dilerlerse gündüz ya da akşam derslerine katılabilirler. Bu durum size bulduğunuz işin çalışma saatlerine göre bir esneklik sunmaktadır. Haftada ortalama 20-24 saat dil eğitimi alırsınız. Ama dileyen öğrenciler yoğun ( intensive ) kurs alabilirler. Bu yoğun kurslar haftada genellikle 30-36 saat şeklinde olmaktadır.
Diğer en çok sorulan sorulardan biri de; “hangi seviyede başlamam gerek ? ya da eğitim alacağım sınıfın seviyesi neye göre belli olacak ?” gelin bu konuda sürecin nasıl işlediğine bakalım.
Dil okuluna gittiğiniz ilk gün seviye tespit sınavına gireceksiniz. Ayrıca bu durumda okullar başlangıç günü dolayısıyle sizi bir oryantasyona tabi tutacaklardır. Bu oryantasyonda size eğitim ve şehir hakkında detaylı bir bilgilendirme yapılacaktır. Seviye tespit sınavında seviyeniz belirlendikten sonra uygun bir sınıfa yerleştirileceksiniz.
Öğrencilerin en çok memnuniyetsiz oldukları durumlardan biri ise kendi ülkelerindeki seviyelerinden başlayamamaları olmaktadır. Örnek vermek gerekirse öğrencinin seviyesi Intermadiate ve seviye sınavında elementary ya da pre-intermadiate çıkabilmektedir. Sizlere sınav yapılırken konuşma,yazma,gramer ve kelime bilgileriniz dikkate alınarak seviyeniz belirlenmektedir. Ancak bu durum sizin motivasyonunuzu bozmasın. Gerçek seviyenizle eğitime başlamanız ile birlikte eğer performansınız iyi olursa zaten hocalarınız sizleri gözlemlediği için bir üst seviyeye daha erken geçme durumunuz olacaktır.
Her seviye için ortalama 6-8 hafta olarak düşünebilirsiniz.
Dil okulları size genel ingilizcenin dışında başka ingilizce kurs imkanlarıda sunmaktadırlar. Örneğin, iş İngilizcesi, IELTS, EAP, Cambridge,TOFEL gibi. Bu kurslar için belli seviyelerde olmanız gerekmektedir.
AVUSTRALYA SERTİFİKA PROGRAMLARI
Avustralya’da dil eğitimi sonrasında genelde öğrenciler vizelerini uzatıp mesleki alanda eğitim almayı tercih etmektedirler. Genelde bu sertifika programları “Business” alanında olmaktadır. Aşağıda bu programlar hakkındaki bilgileri bulabilirsiniz. Bu arada dil okulundan sonra aşağıdaki programları çoklu seçmeniz mümkündür. Bununla birlikte tek başvuruda 5 yıla kadar vizenizi uzatma şansınız var. Çoğunlukla öğrencilerin bu sertifika programlarına katılmak istemelerinin sebebi haftada 2 gün eğitim alıp kalan 5 günü istedikleri gibi değerlendirme şanslarıdır. Derslere katılma günleri esnektir. Bu sertifika kurslarının ücretleri dil eğitimine istinaden daha uygundur. Bu programlara katılmanız için yeterli dil seviyesine sahip olmanız gerekir.
CERTIFICATE PROGRAMS IN BUSINESS FIELD | NUMBER OF STUDY WEEKS |
Certificate II in Business | 34 Weeks |
Certificate IV in International Business | 34 Weeks |
Certificate IV Marketing and Communication | 34 Weeks |
Diploma of Project and Management | 34 Weeks |
Advanced Diploma of Leadership and Management | 86 Weeks |
Diploma of International Business | 64 Weeks |
Ama bunun yanı sıra başka mesleki alanda da eğitim almanız mümkündür. Örneğin alanınız dışında başka bir dalda eğitim almak isterseniz aşağıda çeşitli örneklerle sunulmuş programlara katılmanız pek tabiki mümkündür. Bu programlar genelde 6 -24 aylık bir eğitim dönemini kapsamaktadır.
CERTIFICATE PROGRAMS IN CERTAIN FIELDS |
Financial management |
Tourism and Hospitality Management |
Data and Cyber Management |
Welding and Construction |
Oil and Gas management |
Music and Sound Engineering |
Child Care |
Aged Care |
Event Management |
Building and Construction |
Sports and Fitness |
Nursing and Healthcare |
Resources and Mining |
Maritime |
Aviation |
Transport and Logistics |
Manifacturing and Design |
Information and Networking |
Engineering |
Business Administration |
SAĞLIK VE HASTANELER
Bildiğiniz gibi vizeye başvurmadan önce okul tarafında sağlık sigortanız yapılır. Genelde okullar BUPA ve Allianz gibi şirketi tercih etmektedirler. Okula oryantasyon için gittiğiniz ilk gün size sigorta şirketinden adınıza gelmiş olan bir zarf vereceklerdir. Bu zarfın içinde sigortanızın neleri kapsadığı ve ne şartlarda hastanelerden faydalanabileceğinizi açıklarlar.
Avustralya’da bulunduğunuz süre boyunca bu kart ve pasaportla ile birlikte hastanelerden faydalanabilirsiniz ( diş tedavisi, estetik ve göz muayenesi hariç ). Hastanelerde bekleme süresinin uzun olduğu unutulmamalı ve sağlık sistemi göreceli olarak Türkiye’ye göre biraz daha zayıflığı aklınızda olmalı. Acil bir durum söz konusu ise acilden hastaneye başvurabilirsiniz ve normal acil koşullarına tabi tutulursunuz. Normal şartlar altında, soğuk algınlığı ve basit yaralanmalar söz konusu ise özel doktordan da tedavi olabilirsiniz ve neredeyse şehrin her yanında özel doktora ulaşabilirsiniz ve aynı zamanda her alışveriş merkezinde küçük bir sağlık ocağı bulunmaktadır. Bu tür sağlık kuruluşlarında muayene olursanız ( 80 AUD ) sonrasında sigorta şirketinize bir form doldurarak ( claim report ) paranızın yarısını geri alabilirsiniz.
Özel sağlık sigortası yaptırma imkanınız varsa özel hastanelerden ücretsiz ve beklemeden faydalanma şansına sahip olabilirsiniz. Yıllık ücretler 2500 AUD’den başlamaktadır.
+ 18 PLUS CARD
Avustralya’ya vardıktan sonra yapılması gerek diğer bir önemli konu ise +18 card almaktır. Bu kartı almak size bazı devlet işlemlerinde extra puan sağlamasının yanı sıra pasaportunuzun yerine Avustralya’da kullanabileceğiniz bir resmi belge olacaktır. Bu kart başvurusu ile ilgili sorularınızı oklunuzun danışmasından alabilirsiniz.
AVUSTRALYA KÜLTÜRÜ VE YAŞAMI VE İNGİLİZCE
Avustralya her zaman dünyanın en yaşanabilir yerlerinden biri olmuştur. Yüzölçümüne göre nüfus yoğunluğunun en az olduğu ve sosyal refahın ve huzurun yüksek şartlarda sağlandığı bir ülke ve aynı zamanda kıtadır. Türkiye’de alışmış olduğunuz kültür ilk etapta alışma ve uyum konusunda zorlayabilir. İlk zamanlar çevrenizi ve insanları gözlemleyin. İnsanlar bankada, otobüs sırasında birbirine ve sırasına çok önem verecektir. Unutmayın ki dilini ve kültürüne yabancı olduğunuz bir yerde uzun süre kalacaksınız ve yaşadığınız yere ne kadar erken adapte olursanız dili ve kültürünü o kadar erken öğrenirsiniz. İnsanlara saygılı olmanız gerekir. Otobüse bindiğiniz zaman ya da yolda yürürken hiç tanımadığınız insanlar size selam verirken şaşırmayın ☺. Bankada, markette, benzin istasyonunda ve neredeyse her yerde insanlar birbirine selam verip günlerini sorarlar. Buna alışmanız gerekli. Genel olarak insanları sohbet etmeyi ve kinayeli konuşmayı (pozitif olarak ) çok severler. İngilizcenizin iyi olmadığından dolayı konuşmaktan çekinmeyin. Çünkü insanlar sizin buraya dil öğrenmeye geldiğini biliyorlar ve sizi anlamaya çalışacaklardır. Araba kullanırken ya da herhangi bir yerde polis ile karşılaşırsanız ona yardımcı olmaya çalışın. Eğer zor bir durumda olursanız polis size her şekilde yardımcı olmaya çalışacaktır. Unutmayın bu ülkede polis aynı zamanda savcının da görevini üstlenmekte. Asla yapmamanız gereken şeylerden biride asla alkollü araç kullanmayın ve denemeyin. Yaptırımları çok ağır olacaktır ve sonucunda kendinizi mahkemede bulacaksınız ☺.
DİL
Diğer karşılaşabileceğiniz bir şok ise Avustralyaların aksanları olacaktır. Aksan olarak İrlanda ve İngiliz aksanına çok daha yakındır. Avustralyalılar İngilizceyi kullanırken bazı kelimeleri kısaltarak kullanmayı tercih ediyorlar. Seviyeniz zamanla ilerledikçe kendi kullandıkları kısaltmaları ( slang language ) öğrenmeniz emin olun sizi daha iyi hissettirecektir.Nasıl olduğu hakkında bir fikriniz yoksa aşağıda birkaç örnekle açıklamaya çalışalım ☺
Thank you > ta today afternoon > sarvo football> footy
Afternoon > arvo biscuit>biccy laptop>lappy
Aşağıdaki paylaşacağım linkten daha detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=yDb_WsAt_Z0
ALIŞVERİŞ
Avustralya’da alışverişi yapabileceğiniz bir çok zincir süpermarket var. Bunlardan neredeyse Avustralya’nın her yerinde bulabileceğiniz Coles,Wollworths ,Aldi, Kmart gibi süpermarketlerin yanısıra lokal marketler ve manavlar bulunur.
Bunun yanısıra teknoloji ve kırtasiye gibi ihtiyaçlarınız için JB HI-FI OFFICEWORKS, DICK SMITH ,HARVEY NORMAN ve TARGET gibi mağazalardan faydalanabilirsiniz. Genel anlamda elektronik ürünler Avustralya’da fiyatları ülkemize nazaran çok uygundur.